Tomatensoep met basilicum | Recept

Tomatensoep maken met een slowcooker? Jazeker! Dat is heel goed mogelijk en ook helemaal niet zo moeilijk. Ik kies hier voor de variant, die het meest simpel te maken is.

Ingrediënten (4 Personen)

2 kilo trostomaten (of romatomaten)
75 ml water
2 blokjes groentebouillon of runderbouillon
2 uien
2 teentjes knoflook
1 tl gedroogde basilicum (of een takje van de verse variant)
1 dl kookroom

En uiteraard peper en zout naar smaak.

Simpel en altijd succesvol

Natuurlijk, je kunt een pakje poeder in de supermarkt kopen en dat aanlengen met water. Dat haalt het echter niet bij verse tomatensoep. En het allerbeste nieuws is… Het is niet alleen veel lekkerder en gezonder, het is nauwelijks meer moeite als je een slowcooker gebruikt om je eigen verse tomatensoep te maken.

tomatensoep

Tomaten ontvellen (of niet)

De meeste mensen ontvellen de tomaten en halen het vruchtvlees eruit. Ik doe dat zelf niet altijd. Het is niet het leukste werk en uiteindelijk blijft er van de schil en de pitten toch maar weinig over. Aan de andere kant… Tomaten ontvellen is ook weer niet zo heel moeilijk. Het kost je wel wat extra tijd en je hebt wat meer keukengerei nodig.

Spoel de tomaten af met water en verwijder de kroontjes
Snijd met een mes een kruisje aan de bolle kant van de tomaat
Leg de tomaten tien seconden in kokend water
Haal ze uit het water (met een schuimspaan) en laat ze schrikken in koud water
Het velletje komt nu los bij het kruisje
Met een keukenmesje is het velletje nu gemakkelijk te verwijderen
Snijd de tomaten en verwijder eventueel de pitjes

Bereiding

Snijd de tomaten in vier parten, snipper de uien en pers de twee teentjes knoflook uit. Overigens kun je voor het gemak ook een potje met gehakte knoflook gebruiken. Een theelepel gehakte knoflook staat zo ongeveer gelijk aan een teentje verse knoflook. Deze ingrediënten leg je (met de basilicum!) op de bodem van je slowcooker. Daarna voeg je het water en het bouillonblokje toe.

Er zijn nu twee manieren om de slowcooker aan het werk te zetten. Ongeveer zeven uur op de laagste stand heeft mijn voorkeur. Drie of vier uren op de hoge stand kan ook. Daarna pureer je de soep, want die zal nog wat klonterig zijn. Gebruik daarvoor een staafmixer, een blender of een keukenmachine. Het is maar net wat je in je keuken hebt staan en wat je eigen voorkeur heeft.

Om de tomatensoep af te maken voeg je de kookroom toe en garneer je de soep bij het opdienen eventueel met een paar blaadjes verse basilicum.

Soep met ballen?

Dat wordt een stuk lastig met een slowcooker. Je kunt ze immers niet tegelijk met de soep in de slowcooker laten garen. Bij het pureren zou er minder dan weinig van overblijven. Wil je toch beslist balletjes in je tomatensoep? Dan zul je de soep moeten overgieten in een soeppan om daarin de gehaktballetjes op een kookplaat een tijdlang te laten garen.

Teveel gemaakt?

Geen zorgen. Deze tomatensoep kun je prima invriezen en op een later moment opwarmen, zonder dat de smaak verloren gaat. Hoe handig is dat!

Reacties of tips?

Mail dan! Het adres is carina@slowkitchen.nl

© SlowKitchen.nl / Carina

Geef een antwoord