De slowcooker in het kort

Een slowcooker is een elektrisch apparaat. Het geeft je de mogelijkheid om een maaltijd te bereiden op lage temperatuur. Het is een langdurig proces, want het kan tot acht uren duren voordat je aan tafel kunt. Toch kun je met het apparaat, en dat klink misschien tegenstrijdig, heel veel tijd besparen. Anders dan bij koken met een oven of op een kookplaat hoef je namelijk niet in de buurt te blijven terwijl je maaltijd langzaam gaart, stooft of suddert. Je zet het apparaat in de ochtend aan, gaat naar het werk en je eten is klaar als je thuiskomt. Ideaal dus voor iedereen met een hectisch bestaan, die toch een bijzondere maaltijd op tafel wil. Ben je onverhoopt iets later thuis? Dan is er niets aan de hand. De meeste slowcookers schakelen automatisch over op een warmhoustand als de maaltijd klaar is.

Denk erom, dat er een aantal belangrijke verschillen zijn met meer traditionele manieren van koken. In een slowcooker gebruik je minder vocht dan op een gasfornuis, om maar eens een voorbeeld te noemen. Bakken gaat je niet lukken in een slowcooker. Door de lage temperatuur krijgt je vlees nooit een mooi bruin kleurtje. Sommige mensen bakken daarom het vlees eerst aan in pan met wat boter of olie. Zodra het vlees is dichtgeschroeid en een mooi kleurtje heeft, leg je het in de slowcooker.

Hoe werkt een slowcooker?

Een slowcooker zorgt ervoor dat je eten heel langzaam en op een lage temperatuur gaar wordt. Hierdoor zal je vlees veel malser en sappiger worden dan wanneer je het bakt. Het kost je meer tijd, vaak wel tot acht uren, maar er is ook een belangrijk voordeel. Je hoeft er in de meeste gevallen niet bij te blijven om je eten in de gaten te houden. Ga gewoon aan het werk of iets anders doen. Je eten is zo goed als klaar wanneer je thuiskomt. Per saldo besteedt je minder tijd aan de bereiding van je maaltijd dan wanneer je op gas zou koken.

Waar komt die slowcooker eigenlijk vandaan?

De slowcooker wordt al sinds de jaren zeventig in Amerika veel gebruikt. Dat had alles te maken met het feit, dat steeds meer vrouwen buitenshuis gingen werken. In de jaren tachtig werd het apparaat nog populairder. [amerika] [armenvoedsel in jaren tachtig, toen minder populair] [nu weer populairder omdat mensen alternatieven zoeken voor gas en koken uit pakjes en zakjes]

Wat kost een slowcooker?

Dat varieert nogal? Er zijn al goede slowcookers voor twee tientjes te koop bij Lidl, maar je kunt ze ook wel voor een euro of 130 krijgen. Het is maar net welke eisen je hebt. Natuurlijk is een grote slowcooker duurder dan een kleine en wil je een met een timer of met meerdere functies dan ben je ook meer geld kwijt. Voor de mensen met een kleiner budget zetten we een aantal slowcookers op een rij, die per stuk minder dan vijftig euro kosten.

Verbruiken slowcookers veel stroom?

Nee. Dat valt reuze mee. Waarschijnlijk verwacht je dat hij aardig wat verbruikt omdat hij soms zeker acht uren aanstaat. Het apparaat verbruikt ongeveer net zoveel stroom als een lamp. Dus je hoeft niet bang te zijn dat je energierekening omhoog schiet.

Geef een antwoord