Gazpacho | Recept

Gazpacho is een koude soep, die uitstekend geschikt is voor de zomer. Gazpacho is, als je genoeg tomaten in je eigen tuin hebt, een gezond recept om die tomaten te gebruiken. Heerlijk om te delen met familie of vrienden. Om restjes mee op te maken. Om te genieten van smaakvol en vers. Om als lunch mee te nemen naar je werk of school. En natuurlijk is er vast een standaard-recept, maar voor alles geldt… Maak het zoals je zelf wilt! En je hebt er niet eens een slowcooker voor nodig eigenlijk.

EEN BEETJE ACHTERGROND

Deze soep komt van oorsprong uit Spanje en wordt in dat land (en ook in Portugal) trouwens vaak gegeten. In de warme zomers daar is het niet alleen verfrissend, maar ook voedzaam en gezond. Van oorsprong hoort waarschijnlijk broop in het recept. Later, in de negentiende eeuw of zo, kwamen daar tomaten voor in de plaats. Het liefst laten we de soep een nachtje in de koelkast staan, maar nergens staat dat je het niet warm zou mogen eten.

INGREDIENTEN

6 Tomaten
1 Rode ui
2 Komkommer
1 Jalapeño
1 Rode paprika
Peterselie (vers of gedroogd)
Bieslook (vers of gedroogd)
Gehakte knoflook
Rode wijnazijn
Olijfolie
Suiker
Balsamico-azijn
Komijn
Zwarte peper
Tomato Frito
Limoensap

GOOI MAAR BIJ ELKAAR!

Doe de ingrediënten in een grote kom. Je merkt al, dat we niet voor alle ingrediënten de exacte hoeveelheden aangeven. De tomaten zijn het belangrijkst, want in de basis is gazpacho een koude tomatensoep. Verder draait het vooral om je eigen smaak. Iets meer pit? Iets meer jalapeño. Iets frisser? Iets meer komkommer. En dat geldt eigenlijk voor alles. Zolang je maar je gezonde verstand gebruikt.

IN DE BLENDER OF NIET? OF BEIDE?

Wij geven de voorkeur aan beide, maar dat is persoonlijk. Wij gooien eerst een deel van de ingrediënten en zetten dan de blender erop. Daarna voegen wij, al was het maar voor de bite en het verse gevoel, een deel van de ingrediënten nog eens toe zonder ze te pureren. Zo heb je de perfecte combinatie tussen soep en de bite van verse ingrediënten.

EN IN DE KOELKAST

Deze soep moet je dus niet verwarmen in de slowcooker, maar omdat hij zo heerlijk is als voorgerecht op warme dagen plaatsen we hem toch hier. Zet je soep minstens een paar uren, een hele nacht mag ook, in de koelkast. Roer nog een keer goed door om de chunky bits met de soep te mengen en geniet ervan!