Een slowcooker… Waarom eigenlijk?

De beste vraag eigenlijk, die je jezelf kunt stellen als het over een slowcooker gaat. Waarom zou je er eentje gebruiken? Het duurt immers veel langer dan wanneer ik een pan op het vuur zet.

Dat klopt! En toch beloven wij je, dat koken je met een slowcooker uiteindelijk minder tijd kost.

Waar je anders een uur lang (of nog langer) in potten en pannen staat te roeren, redt de slowcooker zichzelf prima. Natuurlijk… Het apparaat is misschien wel nieuw voor je. In het begin check je dus elk half uur even wat er ogenschijnlijk niet gebeurt. Schijn bedriegt. Het apparaat doet echt zijn werk wel. Daar heeft het jou helemaal niet voor nodig. Maar als jij het leuk vindt om na een lange en zware werkdag nog een uur of langer in de keuken te staan, dan moet je dat vooral doen.

slowcooker

Het kan ook anders…

Je zet de slowcooker aan en hij (of zij?) doet zijn (of haar?) werk. Ook als jij niet constant kijkt of alles goed gaat. Ga de stad in, aan het werk of iets anders doen waar je gewoon zin in hebt. Als je acht uren later (soms is iets minder raadzaam, soms mag meer ook) thuiskomt, is je eten klaar en warm. Til het deksel op, leg het eten op je bord en val aan!

Is het echt zo simpel? Eeeeh… Ja. Eigenlijk wel.

De slowcooker bereidt je eten op een temperatuur waarop iets laten aanbranden bijna een kunst is. Als je maaltijd klaar is, schakelt de slowcooker terug naar een temperatuur van een graad of veertig. Hoog genoeg om je eten warm te houden, te laag om er een papperige bende van te maken. Mocht je onverhoopt iets later thuis zijn, dan is dat dus geen enkel probleem.

Welke slowcooker is geschikt voor mij?

Wij kunnen zo niet bepalen welke slowcooker voor jou geschikt is. Dat willen we ook niet. Het hangt af van de samenstelling van je gezin, je budget en wat je precies wilt. Sites als Bol en CoolBlue bieden een veelheid aan slowcookers. Kijk goed naar de specificaties en bedenk goed wat je ermee wilt. Een handje helpen kunnen we wel. We maakten een checklist, die je kunt gebruiken om te kijken wat bij jou of jullie past.

Hoera! Het is gezond!

Dat is tot op zekere hoogte vast waar. Verschillende bloggers en fabrikanten claimen, dat vitamines en andere voedingsstoffen beter bewaard blijven als je iets in een slowcooker maakt. Dat zou kunnen. We hebben dat zelf niet gemeten en echt gedegen onderzoek hebben we ook nooit gezien. Het is wel zo, dat we veel vaker zonder pakjes en zakjes koken sinds we een slowcooker hebben. Veel vaker dan vroeger gebruiken we nu verse ingrediënten.

We willen echter geen valse verwachtingen wekken. Het is geen wonderapparaat, in die zin dat je lekker slank blijft omdat de slowcooker van die leuke en gezonde gerechten maakt. De slowcooker kan dat wel. Echt.

Maar!

Als je in afwachting van je maaltijd uren op de bank blijft hangen om nog eens een hele serie Friends te kijken, dan maakt het allemaal weinig uit. Een gezond leven en een gezond gewicht gaat over meer dan eten alleen.

We vermoeden, dat je dat zelf ook wel weet…

Geef een antwoord