Bruine Bonensoep | Recept

Een winterse klassieker in Nederland, net als erwtensoep natuurlijk. Het kost je wat extra tijd, maar het goede nieuws is… Het grootste deel van die tijd besteed je aan wachten. Dankzij de slowcooker hoef je niet eens in de buurt te blijven.

INGREDIËNTEN

  • 500GR gedroogde bruine bonen
  • 500ML water
  • 2 grote uien
  • 1 kleine prei
  • 3 speklapjes
  • 1 pakje bruine bonensoep (Honig)
  • 1 kopje koud water
  • 1 EL bouillonpoeder
  • 1 mespuntje witte peper
  • 1 rookworst (naar keuze)

EEN GOED BEGIN: MEER GROENTE MAG OOK!

Voor dit recept gebruik je geen bonen uit een pot of een blik, maar die uit een zakje. Ofwel… Gedroogde bonen in verpakking zonder vocht. Zet de bruine bonen voor je echt begint twaalf uren in het water. Je kunt de speklapjes alvast in dobbelsteentjes snijden. Ik doe dat niet, overigens. Straks ga je begrijpen waarom. Snipper de ui, snijd de prei in kleine stukjes en zet alvast de bouillonpoeder en witte peper klaar. Mocht je meer groente in je soep willen (wortelen, bijvoorbeeld), ga dan gerust je gang. Je kunt ook een zakje met kant en klaar gesneden groeten kopen. Dat scheelt je veel werk en is niet minder gezond of lekker. Leng als laatste de inhoud van je pakje bruine bonensoepmix aan in een niet al te grote mok met koud water. Dan hen je het waarschijnlijk over 150 tot 200 millimeter water. Gooi daarna ook het tweede kopje met alleen koud water in de slowcooker. In totaal zul je dan maximaal 400ML water hebben toegevoegd.

GOOCHELEN MET WATER

Wanneer je deze soep op traditionele wijze bereidt, heb je nogal wat meer water nodig. In de slowcooker gebruik je dat veel minder en soms zelfs helemaal niet. Op een gasfornuis zou je al snel een liter tot anderhalve liter water toevoegen. In de slowcooker hou je dan waarschijnlijk niet meer dan een dunne smurrie over. Ook voor mij was het even goochelen om de juiste hoeveelheid te vinden. Wat mij betreft is de gouden regel hier… Later water toegvoegen kan altijd nog, want de kans dat je eten aanbrandt door een tekort aan vocht is met een slowcooker nihil. Als je meteen in het begin teveel gebruikt, moet je met heel kunstgrepen nog weer proberen je soep in te dikken. En dat laatste is uiteraard een stuk minder makkelijk en smakelijk. Bij mij werkt een halve liter koud water in eerste instantie prima. Ik gebruik daar in eerste instantie het vocht voor waarin ik de bonen liet wekken. Waarschijnlijk heb je daarnaast genoeg aan het vocht uit de groenten, je kopje water en het vocht dat tijdens het kookproces uit de speklappen komt. Meer toevoegen kan later altijd nog.

BEREIDINGSWIJZE

Leg de bonen onderin de slowcooker en voeg daar de aangelengde mix uit je mok en een halve liter water aan toe. daar bovenop leg je de versnipperde uien, de gesneden prei en strooi je de bouillonpoeder. Roer het geheel goed door elkaaar met een pollepel of iets anders waarmee je de binnenpot van je slowcooker niet beschadigt. Bovenop leg je de speklappen. De witte peper gebruik je pas later om de soep verder op smaak te brengen. Zet de slowcooker op de laagste stand en laat het apparaat 7 of 8 uren met rust. Natuurlijk mag je nu en dan even koekeloeren, maar in mijn crockpot gaat het op deze wijze eigenlijk altijd prima en is een extra check niet nodig.

FIISHING TOUCH

Haal de speklappen uit de slowcooker, want je gaat nu de bonen, de mix en de groenten met een staafmixer of garde tot een gladde puree maken. En je wilt niet met een elektrisch apparaat je mooie en smaakvolle speklapjes tot moes mixen. Persoonlijk mix ik die zaken liever niet in de crockpot zelf, maar in een pan of kom die beter tegen dit geweld bestand is en die gemakkelijker te vervangen is als er per ongeluk toch beschadigingen ontstaan. Met een goede staafmixer zal de schade wel meevallen, maar safety first als je het mij vraagt. Die keuze laat ik echter aan jou. Je kunt de puree helemaal glad maken, maar het is ook wel leuk als je er nog iets van bonen in kunt herkennen. We maken tenslotte bonensoep!

Heb je nu een puree die naar je zin is? Dan kun je de speklappen weer terugleggen (al dan niet in kleinere stukken gesneden, wat jij wilit). Voeg nu ook de rookworst toe. Welke? Ik geef zelf de voorkeur aan die van de Hema, maar misschien heb jij liever een andere. Volg nooit klakkeloos een recept op, maar doe vooral ook wat jezelf goed en lekker lijkt. Vergeet nu niet het mespuntje witte peper en roer alles nog een keer door elkaar. Laat de slowcooker met inhoud nog een uurtje doorpruttelen op de laagste stand en je kunt aan tafel!

DIT IS WEL EEN HEEL DIKKE SOEP ZO…

Klopt. Ik hou daarvan. Jij niet? Dan verdun je het resultaat met het vocht dat je na het wellen van de bruine bonen hebt overgehouden. Als je dat niet al hebt opgemaakt een paar stappen eerder. Het mag ook met kraanwater hoor. Een beetje meer peper mag ook als je daarvan houdt. Je moet de soep maken die jij lekker vindt en hoeft niet alles wat ik hier zeg letterlijk op te volgen. Dit is slechts een basis, die ik lekker vind.

Tevreden nu? Enjoy!

VARIATIE: BROOD ERBIJ OF NIET?

Ook dat is een persoonlijke keuze. Ik vind volkoren stokbrood of gewoon (volkoren) brood met een stuk spek heerlijk. Roggebrood is gebruikelijker bij dit gerecht, maar die smaak is dan weer niet aan mij besteed. Ook hier geldt… Doe wat jij lekker vindt. Je mag het ook in de soep laten zitten en tegelijk met de soep eten. Ik geef je slechts een aantal basisopties mee, zodat je naar eigen smaak kunt variëren.

Reacties of tips?

Mail dan! Het adres is jacob@slowkitchen.nl

© SlowKitchen.nl / Jacob