Broodje Pulled Pork | Recept

Een klassieker op elk festival met een foodtruck: een broodje pulled pork. Je kunt het ook zelf maken. De slowcooker is dan een ideaal hulpmiddel. Je kunt onze kruidenmix kiezen, je eigen creatie mag natuurlijk ook. Deel die ook gerust met ons!

Ingrediënten (6 – 8 porties)

2,5 KG Varkensschouder (met bot)

OF

2 KG varkensprocureur (varkensschouder zonder bot)

2 EL bruine basterdsuiker
1 TL zout
1 TL knoflookpoeder (of een teentje verse knoflook)
1 TL (gerookte) paprikapoeder
1 TL komijnpoeder
1 TL uienpoeder (of een middelgrote uit, versnipperd)
1 TL gehakte peterselie (of een eetlepel verse peterselie)
1 TL chilipoeder
broodje pulled pork maken

Trek het uit elkaar en ik ben om!

Een plakje bacon op een hamburger? Prima. Veel verder ging mijn liefde voor varkensvlees eigenlijk nooit. Echter, trek het uit elkaar en ik ben om. Ofwel… Pulled pork! Ik weet niet wie het bedacht heeft, maar een standbeeld zou op zijn plaats zijn. Dit recept levert je waarschijnlijk veel te veel pulled pork op om in een keer op te eten. Tenminste, als je niet toevallig een huis vol gasten hebt. Dan is dit recept namelijk ideaal! De slowcooker doet zijn werk wel en jij kunt lekker bijkletsen met je bezoek, zonder dat je steeds naar de keuken moet rennen om je vlees te checken. Jij hebt er een kwartiertje werk van. Je slowcooker doet de rest.

Ik heb dit recept met zowel varkensschouder (met bot dus) als met varkensprocureur (zonder bot dus) gemaakt. Dat er nog bot in het vlees zit, is geen enkel probleem. Na acht uren in de slowcooker valt het vlees praktisch van het bot af. Hoeveel kruiden je moet gebruiken, vind ik lastig te bepalen. Misschien vind je mijn versie te gekruid of juist niet. Probeer het uit en ga vooral op je eigen smaak af. Over smaak valt namelijk prima te twisten. Zoveel mensen, zoveel smaken.

Het inwrijven van het vlees met de kruiden kun je ook eerder doen, zodat de smaken nog meer tijd (een uurtje is eigenlijk wel genoeg, maar een nacht mag ook) hebben om in het vlees te trekken. Varkensschouder bevat iets meer vet dan ander varkensvlees. Vooral de bal van de schouder heeft een speklaagje. Dat zorgt voor extra smaak. Daarom vraag ik liever om varkensschouder mèt bot, dan om botloze procureur. Het vet op de botten is voldoende om het vlees sappig en mals te houden en dat is precies wat je wilt.

Sommige mensen voegen extra vocht toe, maar waarschijnlijk meer vanwege de smaak dan om uitdroging te voorkomen. Het hangt er een beetje vanaf hoeveel vet er aan het vlees zit. Zelf gebruik ik dan liefst iets zoets: een flinke scheut soja of zelfs cola. Ketjap manis kan ook. Anderen gebruiken er kippenbouillon voor. Waarom? Geen idee. Ik heb het zelf nog nooit geprobeerd. Als jij het lekker vindt, is het prima.

broodje pulled pork maken

O ja, je broodje

Acht bolletjes (hard of zacht) of hamburgerbroodjes (bruin, wit, wat jij wilt). In principe voldoet alles wel. In combinatie met saus geef ik zelf de voorkeur aan een iets steviger broodje om te voorkomen, dat het een kleffe, zompige bende wordt. Als je vooraf al weet, dat je een deel gaat invriezen, sla je natuurlijk minder broodjes in.

Bereiding

– Meng de suiker en kruiden in een kom. Zeker met poeder kan dat prima met je vingers
– Snijd de varkensschouder in vier tot zes stukken
– Wrijf het vlees in met de helft (ja, ik zei DE HELFT) van je kruidenmengsel
– Zorg eventueel voor een scheut vocht op de bodem van je slowcooker
– Leg het vlees in je slowcooker
– Zet de cooker op laag (low) en ga acht uren iets voor jezelf doen

Hierna moet het mogelijk zijn om het vlees met twee vorken van het bot los te trekken, totdat er een mooie portie pulled pork overblijft. Het vet dat nog over is, heb je niet meer nodig en gooi je weg. Proef een klein hapje voor je de andere helft van de kruiden toevoegt. Doe dat niet in een keer, maar in kleine beetjes. Proef steeds even of je tevreden bent over het resultaat. Ikzelf kieper overigens gewoon het restant over het vlees en roer het er met een houten lepel goed doorheen. Het hangt er vanaf wat je persoonlijke smaak is. Blij met de smaak? Dan ben je eigenlijk al zo goed als klaar. Dat is het fijne van de slowcooker. Je hebt hooguit vijftien minuten gewerkt en het apparaat deed de rest terwijl jij ging sporten, werken, lezen, bingewatchen of met je vrienden praten.

broodje pulled pork maken

Finishing touch

Zelf houd ik ervan om een hamburgerbroodje nog heel eventjes in het broodrooster te doen om het een beetje knapperig te maken, maar dat is natuurlijk niet verplicht. Verdeel het vlees over de broodjes. Je kunt er een sausje aan toevoegen. Welk? Dat hangt helemaal van je smaak af. Knoflooksaus zou kunnen, maar barbecuesaus of yoghurtsaus past hier voor de meeste mensen beter bij. Vaak wordt pullled pork geserveerd met coleslaw. Dat kun je zelf maken, maar in elke supermarkt vind je ook een bakje met ongeveer hetzelfde. Het is maar net hoeveel moeite je wilt doen en hoeveel tijd je hebt. We hebben een voor de zekerheid een recept om zelf coleslaw te maken online gezet. Een beetje ijsbergsla en een gesneden augurkje doen het wat mij betreft ook. Het licht geroosterde broodje, de knapperige sla en het augurkje… Ik houd zelf wel van die extra bite, maar dat geldt natuurlijk niet voor iedereen.

Maak ervan wat jij wilt!

Is er nog vlees over? Je kunt het invriezen. Je kunt het ook goed afgedekt in de koelkast zetten en het daar nog maximaal een week bewaren. Lekker op een een door jezelf gemaakte pizza pulled pork. En handig voor later, als je weer eens haast hebt. Wil je toch een kleinere hoeveelheid maken? Omdat je een kleinere slowcooker hebt of geen vriezer? Geen probleem natuurlijk. Denk er wel even om, dat je dan ook het aantal kruiden beperkt.

Reacties of tips?

Mail dan! Het adres is jacob@slowkitchen.nl

© SlowKitchen.nl / Jacob

Geef een antwoord