Appelmoes zonder suiker uit de slowcooker | Recept

Eten weggooien vind ik zonde. De erg rijpe appels verdwenen dan ook als experiment in de slowcooker. Eens kijken of je ook appelmoes kunt maken in de crockpot. Ja dus! Met weinig ingrediënten maakte ik heerlijke zelfgemaakte appelmoes. 

appelmoes

Appelmoes maken

Eigenlijk was deze appelmoes een beetje een mengelmoes. Alle appels op de fruitschaal, lees verschillende soorten, verdwenen in de slowcooker. Dat waren onder andere Elstar, Pink Lady en Goudreignetten. Volgens onze groenteboer zijn de goudreignetten overigens de ideale appels om moes van te maken.

Ingrediënten appelmoes

  • (zoete) appels. Gebruik voor een slow-cooker van 5 liter ongeveer 4 kilo appels en voor een slowcooker van 3,5 liter ongeveer 2,5 kilo appels.
  • Twee kaneelstokjes
  • Steranijs

Hoe maak je appelmoes?

Appelmoes maken is een makkie. Het appelschillen kost je nog het meeste tijd. Misschien een vervelend klusje, maar geloof me je doet het voor heerlijke appelmoes.

  • Schil de appels, verwijder de klokhuizen en snijd de appels in stukjes. Hoe groter de stukken hoe langer je appels in de slowcooker moeten
  • Doe de appels in je keramische pot
  • Leg er twee kaneelstokjes bij en een steranijs
  • Deksel erop en hop je slowcooker aanzetten.
  • Hoe lang de appels in de slowcooker moeten hangt af van de hoeveelheid appels en het formaat van je appelblokjes
  • Zet de stand op high
  • Kijk na twee uurtjes even en roer de stukjes appel door
  • Op een gegeven moment zal de appel zo zacht zijn dat hij uitelkaar valt
  • Wil je geen stukjes in je appelmoes, doe het dan even in de blender. Wel eerst even de steranijs en de kaneelstokjes eruit plukken.
appelmoes

Appelmoes bewaren

We snappen dat je niet meteen een paar liter appelmoes op wilt eten. Appelmoes kun je heel goed bewaren. Dat kan in bakjes in de koelkast. De bewaartijd is dan ongeveer een week. Zorg ervoor dat je wel schoon werkt.  Schone lepels, schone potten en schone bakjes dus.

Appelmoes kun je ook invriezen. Gewoon in een zipzak of een bakje doen. Af laten koelen en hup de vriezer in. Het voordeel van zipzakken is dat je ze gemakkelijk kunt stapelen. Ideaal dus voor de prepper met een volle vriezer of mensen met een paar laden.

Bij het wecken van appelmoes is het belangrijk erop te letten dat pannen, potten, rubberen ringen, deksels en (pol)lepels goed schoon zijn. Maak de potten en deksels van tevoren goed schoon met heet sodawater. Gebruik 1 eetlepel soda op 1 liter water. Spoel alles na met schoon, heet water. Laat de potten en deksels omgekeerd op een schone theedoek uitlekken. Goed uitkoken kan ook: kook ze minstens 5 minuten in goed borrelend water.

Daarna doe je de appelmoes erin. Draai de deksel erop en zet de pot op de kop. Laat je appelmoes goed afkoelen. Door het afkoelen ontstaat een beetje vacuüm, waardoor je appelmoes een hele tijd goed blijft, gemiddeld een maand of drie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *